Rozpustná káva
Připravuje se tím způsobem, že se v továrně nejdříve uvaří káva ve velkém objemu a nesmírné koncentraci konvenčním způsobem a poté se usuší buď rozprašováním do horkého vzduchu, anebo vymražováním a následnou sublimací ledu ve vakuu. Z tohoto prášku si pak zákazník připravuje zalitím nápoj vlastně podruhé.
A výsledek je stejný jako u každého pokrmu či nápoje, který vám vystydne a pak ho dáte ohřát — mnoho důležitých aromatických a chuťových látek vyprchá těkáním, některé změní svou chemickou strukturu. Přihlédneme-li k faktu, že výrobci k přípravě tohoto prášku použijí vše, co by neprodali v zrnu (dle legislativy musí výrobce uvést pouze jestli se jedná o čistou arabiku či nikoliv, a jestli je výrobek bezkofeinový), snadno nahlédneme, že výsledek nemůže ani po kotníky sahat zážitku z čerstvé a správně zpracované výběrové suroviny. Je už pak věcí pouze síly peněz v propagaci, jaké skvělé vlastnosti jí spokojená paní či šarmantní pán na televizní obrazovce přiřknou.
I přes to, že popularita tohoto výrobku stále stoupá především kvůli časové nenáročnosti přípravy, do kávové kultury rozhodně nepatří.
Zajímavý pohled do regálů nabízí Černé ovce ve svém hodnocení instantní kávy.