Mobilní menu

Americano

Výslovnost:

Jedná se o espresso doplněné horkou vodou pro zvýšení jeho objemu, a to typicky v poměru 1:5. Z hlediska zákazníka požadujícího „velké espresso“ je americano jeho jedinou správnou náhradou. Přípustné jsou oba postupy: nejdřív espresso a potom voda (dolévá si host sám dle chuti) anebo nejdřív voda a potom espresso. Druhý postup bývá pojmenován i jako long black. Tak jako tak se velká část cremy rozpustí, proto nebuďte smutní (ani za kávovarem, ani u stolu), je to normální.

Na dlouhé popíjení je však vhodnější káva filtrovaná, je-li v nabídce. Domníváme se, že pokud ji barista připraví správně z kvalitní výběrové kávy, chutná daleko lépe než americano.

Nejčastější neřestí při přípravě americana je propuštění celého objemu vody přes páku kávovaru, vznikne tak pouze nepitelná tekutina s obsahem dřevitých látek a zbytečně velkého množství kofeinu (viz české presso).

Ani americano svůj název nedostalo náhodou, podle legendy vzniklo za druhé světové války, kdy americkým vojákům nechutnalo silné espresso, a nechávali si ho proto ředit vodou.