French press
Kam se z kaváren a domácností vytratil tento jednoduchý aparát za pár stokorun a proč byl nahrazen automaty za tisíce a desetitisíce? Stále nevíme. A o to víc french press velebíme.
Postup
Obsluha je nesmírně jednoduchá, ale vyžaduje dodržení některých zásad, které si snadno osvojíte: do předem vyhřáté skleněné nádobky vsypte potřebné množství hrubě mleté kávy (60 g / 1 litr vody, vyzkoušejte si konzistenci cukru krystal hned vedle umleté kávy), zalijte horkou vodou o teplotě 93 °C (stačí nechat přejít varem a počkat půl minuty, až zchladne), dobře promíchejte, přiklopte sítkem s víčkem a sítkem stlačte vzniklou krustu 2 cm pod hladinu. Nechte extrahovat 3-4 minuty a sítko dotlačte až ke dnu; při stlačování nepoužívejte sílu — klade-li krusta odpor, vraťte se se sítkem o 1 cm zpátky a poté pokračujte ve stlačování. Pár okamžiků počkejte, než se zvířený prach usadí a slijte do šálku. Sledujte závěrečný proud slévané kávy, jestli neobsahuje sedlinu a včas ho zastavte. Slévá se vždy veškeré množství najednou, čímž se zastavuje extrakce, nápoj nesmí zůstat ve french pressu spolu se stlačenou sedlinou na pozdější dolití šálku!
- Mletí kávy: velmi hrubé, jako cukr krystal
- Doba přípravy: 4 minuty
- Cena za prostředek: 150-1200 Kč dle kvality a designu
Tipy a triky:
- vyměnitelnost kádinky french pressu je plusem (nelepený design),
- daleko nejlepší jsou frenchpressy dvoustěnné (termoizolační), které udrží teplotu kolem 90 °C po celou dobu extrakce,
- předehřívejte nádobku a po zalití usaďte sítko s víčkem, zabráníte tak zbytečnému chladnutí vody, která extrahuje nápoj,
- netlačte příliš velkou silou, aby horká káva nevystříkla a neopařila vás,
- pokud závěrečný proud slévaného nápoje obsahuje kávový prášek, mleli jste ještě pořád příliš jemně anebo váš mlýnek mele nestejnoměrně,
- hrubé mletí je náchylné na nepřesnost a je těžké se k němu dopracovat; vyplatí se investovat do přesných a drahých mlýnků (ručních za více než 1000 Kč), viz článek Výběr mlýnku.