Moka konvička
Hliníková konvička, rozšířená od Itálie až do Spojených států, už funguje spousty let na jednoduchém principu rozpínavosti vodní páry, podobně jako u Papinova hrnce. Káva takto připravená sice není tak silná jako espresso, ale naopak je mnohem silnější než třeba káva překapávaná. Ač se jedná o jednu z nejméně šetrných metod přípravy, tak i doma je někdy zapotřebí řádného kofeinového a chuťového dopingu, proto ji rádi zařazujeme. Proč nešetrná? Mletá káva se hodně zahřívá v hliníkovém sítku během vedení vody k varu a extrakce probíhá vlastně vroucí vodou, tudíž chutná vždy trošku připáleně.
I když při vaření vzniká malé množství řidší pěny (crema) a poměr extrakce je docela vysoký, nejedná se o opravdové espresso — konvička je schopná vyvinout tlak zhruba 1,5 baru, zatímco k přípravě espressa je zapotřebí barů devíti.
Nápoj z moka konvičky se připravuje v malém množství (30 ml na porci), tudíž našinec se může pozastavit nad tím, proč tříšálková velikost konvičky vydá na sotva jeden obyčejný 250 ml hrnek.
Konvičky se vyrábí v několika velikostech, od úplně miniaturních až po rodinné. Bývají k dostání v domácích potřebách, častěji na specializovaných e-shopech a nezřídka kdy také na Aukru. Největším a asi nejdražším výrobcem je Bialetti, podle kterého se také takto začalo konvičkám říkat — bialetky. Vyrábějí se i varianty s integrovaným elektrickým rychlovarným ohřevem vody.
Postup
Do spodní části nalijte už připravenou horkou vodu z konvice až pod přetlakový ventil (je u něj ryska), ne studenou a ne výš! Do trychtýřovitého zásobníku vsypte na sítko takové množství jemně mleté kávy, aby byl plný, nestlačujte, pouze zarovnejte s okrajem nějakým rovným nástrojem. Přišroubujte horní část konvičky i s vrchním sítkem a vloženým těsněním. Velmi důkladně utáhněte závit, jinak bude pára unikat okolo košíku a nebude tlačit vodu skrz puk. Přiveďte k varu nejlépe na plynovém vařiči. Jakmile začne káva přetékat do horního zásobníku, zmírněte plamen a přiklopte víčko - ústí s oblibou ke konci zaprská. Ještě před koncem extrakce oheň úplně vypněte, aby nedošlo k připálení ve spodní části. Je celkem normální, že ve spodní nádobce zůstane trochu vody, ne všechnu totiž stihne pára vytlačit vzhůru, dříve hladina poklesne pod ústí trychtýřku a pára unikne ven.
- Mletí kávy: jemné až střední (ovlivňuje sílu extraktu)
- Doba přípravy: 5 minut (z toho extrakce asi 30 sekund)
- Cena za prostředek: 70–800 Kč
Na co si dávejte pozor:
- zkontrolujte, jestli je těsnění čisté a nepoškozené,
- kávu v košíku nestlačujte,
- košík opravdu plňte celý; pokud byste jej plnili kvůli menší porci třeba jen do poloviny, bude mít voda kde si najít cestu menšího odporu a nebude protékat pukem rovnoměrně,
- před i po upotřebení dobře vymyjte každou část zvlášť,
- rozhodně neodcházejte při vaření od zdroje tepla,
- nikdy nevkládejte hliníkovou konvičku do myčky na nádobí, nevratně jí poškodíte povrchovou úpravu!
Známé problémy
Pokud je prasklé těsnění nebo špatně utáhnete závit, bude pára unikat kolem košíku a nebude tlačit vodu skrz puk — káva pak z ústí sotva prská (viz vložené video s Darth Vaderem). Nemá to nic společného s hrubostí mletí.
Pokud voda či pára unikají skrz přetlakový ventilu, máte buď opravdu hodně jemné mletí, které ucpalo sítka, nebo je pružinka ve ventilu příliš měkká a i sebemenší tlak ventil otevře (nutná výměna).
Pokud voda či pára unikají kolem přetlakového ventilu, pak tento netěsní a je potřeba jej utáhnout nebo zcela vyměnit.