Piccolo
Netrápí nás ani tak moc přítomnost slova piccolo v nápojových lístcích, jako spíše devastace právě pojmu espresso. Podnik, který nabízí piccolo (a třeba i ucházející chuti a správných parametrů), ten vždy k tomu nabízí espresso, které nereprezentuje vůbec nic, co by se dalo pít. To je právě to, co bychom si představovali, že z kaváren jednou zmizí: hrůzná věc česky světácky nazývaná „presso“. Zůstat může jen jedno jediné, zato dokonale vyladěné a skvěle chutnající espresso.
Nápoj s názvem 'piccolo' sice ve světě velmi regionálně existuje, ale ne v takové podobě, v jaké ho chápe český spotřebitel — jako malou porci čistého kávového extraktu. Např. v Londýně, Sydney, Berlíně či v Praze si jej objednat místy lze, na stůl přistane pravděpodobně 90 ml sklenička s jedním ristrettem dolitá ohřátým mlékem s trochou mikropěny. Takový poloviční flat white.