Mobilní menu

Chemex

Stále ještě čeká na své rozšíření v našich krajích, pouze pár kaváren disponuje tímto prostým, leč krásným erlenmeyerově baňce ne nepodobným prostředkem na přípravu kávy, který bez problému užije i vícehlavá rodina. Od překapávače Hario V60 se liší v jedné zásadní konstrukční vlastnosti: V60 má na stěnách drážky, takže se papír nepřilepí,voda může unikat celým povrchem filtru a káva může být umleta na střední hrubost. Chemex je však hladký a papírový filtr se po celé ploše kónusu přilepí, takže celé množství vsypané kávy klade vodě odpor na cestě ke spodní špičce papíru, což je jediné ústí. Zrnka se tedy musí umlít hrubě.

Příprava

Postup je velmi podobný obyčejnému překapávání: do horní části skleněné nádoby vložte papírový filtr a řádně jej propláchněte větším množstvím horké vody — měl by se zbavit nepříjemné papírové chuti a sklo se tak nahřeje. Ústí je překryto třemi vrstvami papíru, v protilehlém konci je jen jedna vrstva. Odpadní vodu po chvíli vylijte. Vsypte odpovídající množství hrubě mleté kávy (zlatý standard 60 g / 1 litr), do které nalijte takové množství vody o teplotě 93 °C, které veškerý materiál namočí. Jakmile se začnou uvolňovat bubliny oxidu uhličitého a prokapávat první kapky do spodní části nádoby, dolijte vodou, promíchejte. Opakujte tak dlouho, dokud nespotřebujete všechnu vodu určenou k extrakci. Celý proces filtrování by měl zabrat asi 4-5 minut. Závěr přípravy je jasný — odstranění filtru se sedlinou a servírování nápoje do nahřátých šálků.

  • Mletí kávy: hrubé (jako cukr krystal)
  • Doba přípravy: 10 minut
  • Cena za prostředek: 1 000 Kč

Na co hledět: kvalitní filtry bez pachutí, nejlépe originál Chemex, správná hrubost mletí.